VANUIT DE SCHOOLLEIDING


Een markante man is niet meer onder ons…

De heer Jaap Spanninga leerde ik kennen in 2018 toen ik op De Vlinder kwam werken als schoolleider.

Vanaf het moment dat ik op De Vlinder ging werken, werd ik regelmatig gemaild door de heer Spanninga of er een gedenkplaat kon komen voor de vermoorde Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog die op de openbare basisschool in Ter Apel zaten tijdens de oorlog. Na een aantal gesprekken met de heer Spanninga en onze bestuurder, de heer Wietze Potze, is er een gedenkplaat gekomen die voor onze school staat.
De heer Spanninga was blij dat het eindelijk was gelukt om een gedenkplaat te plaatsen bij de openbare school. Ook wilde hij graag dat er een gedenkplaat werd geplaatst bij de RSG, want daar gingen de heer Spanninga en zijn vrienden naar school tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Joodse vrienden in zijn klas werden weggehaald uit Ter Apel naar een concentratiekamp en zijn nooit meer teruggekomen. Naast een gedenkplaat voor de kinderen, die nooit vergeten mogen worden, aldus wijlen Spanninga, had hij nog één wens en dat was een herdenking bij het Joods monument voor en door de jeugd van Ter Apel. Hij vroeg mij in een overleg om deze te organiseren. In november 2022 vond de herdenking plaats bij het Joods monument van Ter Apel. En ik kan niet anders zeggen dan dat het een zeer indrukwekkende herdenking was.
De heer Spanninga is op 95-jarige leeftijd overleden. Hij kwam jarenlang op onze school om te vertellen over de Tweede Wereldoorlog die hij als jongere bewust meemaakte. De kinderen hingen tijdens deze lessen aan zijn lippen. Dit schooljaar zou hij ook nog komen, op verzoek van een aantal leerlingen van onze school. Helaas gaat dit niet meer gebeuren. De leerkrachten hebben, samen met de leerlingen in de groepen 7 en 8, stilgestaan bij zijn overlijden, want zij hebben de bijzondere herdenking bijgewoond bij het Joods monument in Ter Apel. Ook daar waren de kinderen erg onder de indruk van hetgeen de heer Jaap Spanninga vertelde. De kinderen hebben n.a.v. zijn overlijden tekeningen gemaakt en lieve woorden geschreven. Deze hebben op de kist van de heer Spanninga gelegen. Hij zou dat geweldig hebben gevonden!
Anita Klompsma-Bolk.