De laatste maand van het jaar 2024 gaat binnenkort beginnen. Een beetje bezinning in mijn column…

Toen ik een kind was, werden er films gemaakt over het jaar 2000. Het jaar 2000 was voor mij een magisch getal; ver weg en science fiction. Toen de jaarwisseling 1999-2000 aanbrak, was er toch onrust onder veel mensen. Wat zou er gebeuren? Nu leven we al in het jaar 2024 en het is geen science fiction of toch een beetje…?
Er zijn heel veel veranderingen gaande in de maatschappij die ik in mijn jeugd niet had kunnen bedenken of die zo ver in de toekomst lagen, dat het mij niet aanging (dacht ik toen). Iets wat nu heel anders gaat, dan in de jaren 80, is bijvoorbeeld de bereikbaarheid. De telefoon, verbonden aan een kabel voor stroom, staat niet meer in de woonkamer of in de klas van het hoofd der school. Zonder telefoon was je destijds gewoon volledig onbereikbaar! Vandaag de dag heeft vrijwel iedereen een mobiele telefoon en wordt deze altijd en overal mee naar toegenomen en iedereen is dus altijd en overal bereikbaar. Het is een enorme verandering waarvan de grens voortdurend wordt verkend.
Hadden eerst alleen de volwassenen een telefoon, nu hebben kinderen op de basisschool al een telefoon. Ik ben persoonlijk wel blij dat deze is verboden op school en dat wij heel erg hebben nagedacht over de inzet van de telefoon, de laptops, games en software.
Ons schoolteam heeft altijd gezegd dat ze wilden werken uit boeken en schriften en kan ook onderbouwen waarom. Ik sta hier volledig achter, maar heb een paar jaar terug wel even getwijfeld of wij er goed aandeden, omdat alle scholen overgingen op onderwijs via de laptop. Ik dacht steeds: ‘Wat als wij geen goede keuze hebben gemaakt?’
Na de informatie ouderavond met Harry Hol ben ik opnieuw bevestigd dat wij destijds een goede keuze hebben gemaakt om de digitalisering van het onderwijs niet volledig door te zetten en gewoon boeken en schriften hebben aangeschaft i.p.v. alleen maar methodesoftware. Tijdens de ouderavond over sociale media benadrukte Harry Hol dat de schermtijd van een opgroeiend kind beperkt moet blijven (zie verderop in deze nieuwskrant bij ouderavond sociale media). Wat veel ouders zich waarschijnlijk niet realiseren is dat je al heel snel de maximale schermtijd per dag haalt. Schermtijd is alles bijelkaar; televisie kijken, een spelletje spelen op de laptop en op de telefoon zitten. Een eye-opener voor velen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je gaat beseffen dat veranderingen doorgaan en dat dingen anders worden dan jij gewend bent. De digitalisering van onze wereld is een feit en nu is het de kunst om hierover in gesprek te blijven en wetenschappelijk onderzoek te blijven volgen om goede keuzes te kunnen maken.
Wij hebben gekozen voor het werken met boeken en schriften, waarbij de laptop hier en daar kan ondersteunen en dat blijven wij voorlopig ook doen.

Ik wens iedereen een heel fijne decembermaand!

Anita Klompsma-Bolk.